Serkozy » Specials » Fietssport

Fietssport: fit en fun op twee wielen

Fietssport: fit en fun op twee wielen Fietsen spaart de portemonnee, is milieuvriendelijk en voor de meesten van ons makkelijk te doen. Daarnaast versterkt regelmatig fietsen lichaam, geest en ziel. Anders gezegd: fietsen staat voor fit en fun op twee wielen. Dat geldt uiteraard ook voor fietsen als prestatiesport, de fietssport dus.

Fietssport is een zegen voor het lichaam

De fiets is niet alleen een praktisch en goedkoop transportmiddel. Tegenwoordig heeft de fiets ook steeds vaker de functie van sportattribuut. Steeds meer mensen dwingen zich omwille van hun conditie en gezondheid in het zadel:
  • van beweging in de frisse lucht profiteren op de eerste plaats de longen. Tijdens het fietsen worden de luchtwegen optimaal voorzien van zuurstof;
  • maar fietssport komt ook ons hart ten goede. Dit orgaan wordt, net als elke andere spier, groter en krachtiger door fietstraining. Het is in staat om meer bloed in minder tijd te transporteren;
  • daarnaast heeft regelmatig fietsen een positief effect op de bloedvaten. Ze zijn elastischer en dankzij de verhoogde cholesterolafbraak vrij van afzettingen. Het gevaar om aan een hartinfarct of een andere welvaartsziekte te overlijden, daalt bij mensen die regelmatig fietsen;
  • lichamelijke activiteit versterkt en verstevigt de spieren. Tijdens de fietssport worden niet alleen de beenspieren getraind, maar ook de spieren van buik en rug.

Fietsen kan proces van veroudering vertragen

Regelmatig aan sport doen, kan het natuurlijke proces van veroudering tegengaan. Vanaf het 30e levensjaar neemt onze spiermassa namelijk continu af. In plaats daarvan worden vetcellen gevormd. Deze ontwikkeling laat zich helaas niet stoppen. Maar regelmatige lichaamsbeweging kan het proces wel vertragen. De fietssport is een bewezen anti-aging-kuur. De spieren worden in beweging gehouden en winnen daardoor aan kracht en volume. De vetcellen daarentegen verdwijnen. Fietsen vormt ons figuur, maakt het hele bewegingsapparaat veerkrachtiger, versterkt de inwendige organen, heeft een positief effect op hart en bloedvaten en versterkt het immuunsysteem.

Fietssport ook goed voor psyche en geest

Maar trappen op de pedalen is niet alleen goed voor het lichaam. Ook geest en psyche profiteren van beweging in de frisse lucht. Tijdens een fietstocht worden de hersenen beter doorbloed. Dit leidt tot een verhoogd concentratievermogen, de denkprocessen verlopen sneller en intensiever. Lichamelijke activiteit bevordert een goed humeur en helpt om stress te verminderen. Fietssport vermoeit weliswaar, maar bevrijdt tegelijkertijd van nervositeit en verhoogt het algemene welbevinden.
Onderdelen van een goede wielertraining

Onderdelen van een goede wielertraining

Een wielrenner moet verschillende eigenschappen bezitten om succes te kunnen hebben. De prestaties kunnen met een goede training uiteindelijk heel wat verbeterd worden. Uit welke onderdelen moet een w…
Zijn duursporters de betere managers?

Zijn duursporters de betere managers?

Elk jaar in augustus is er in Zwitserland een monstertocht op de fiets, de "Tortour", 1000 km. non-stop en 14.500 hoogtemeters. In die tocht fietsen opvallend veel topmanagers mee, onder meer de CEO v…
De man met de hamer te slim af

De man met de hamer te slim af

Wie de man met de hamer ooit ontmoet heeft, wil dat nooit meer! Hoe je als fietser met hoogwaardige voeding de man met de hamer gegarandeerd te slim af bent.
Afvallen: wie licht is kan harder fietsen, vooral bergop

Afvallen: wie licht is kan harder fietsen, vooral bergop

Fietsers zijn vaak fanatiek bezig om hun fiets enkele grammen lichter te maken terwijl ze beter kunnen afvallen en zo het eigen lichaamsgewicht zo laag mogelijk houden. Oftewel: aantal kilo's naar ben…
Fietsen als prestatiesport: een typische duursport

Fietsen als prestatiesport: een typische duursport

Fietsen is een typische duursport, die in de categorie prestatiesporten het grootste aantal trainingsuren per jaar kent. Wie zijn hartfrequentie als leidraad voor de trainingsintensiteit aanhoudt, kan…
Onderhoud derailleurversnelling

Onderhoud derailleurversnelling

Een derailleurversnelling bestaat uit twee verstellers (shifters) waarmee afzonderlijk de voor- en achterkettingwielen worden bediend. Moderne race- en ATB-fietsen hebben drie tandwielen vóór (triple)…
Inkorten van een fietsketting

Inkorten van een fietsketting

Regelmatig onderhoud van uw fietsketting, versnellingskabels en derailleur levert een heleboel extra fietsplezier op. Niets is zo hinderlijk als een piepende ketting die onherroepelijk een keertje bre…
Hoe een derailleurversnelling werkt

Hoe een derailleurversnelling werkt

Is het je al eens opgevallen dat een racefiets 21, 24, 27 of zelfs 30 versnellingen heeft, maar nooit 16 of 22? Ook al heeft fietsen eigenlijk niets van doen met wiskunde, wie weet hoe een derailleurv…
Gepubliceerd door Serkozy op 24-01-2015, laatst gewijzigd op 13-08-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay