Serkozy » Specials » Waarin beleggen

Waarheen met spaargeld als de rentebijschrijving tegenvalt?

Waarheen met spaargeld als de rentebijschrijving tegenvalt? Aanhoudend lage rente is niet alleen voor spaarders maar ook voor veel beleggers een probleem. Het vermindert immers niet alleen de opbrengst van ons appeltje voor de dorst. Ook waardepapier zoals staatsobligaties, waarin bijvoorbeeld levensverzekeringen en pensioenfondsen een groot deel van hun vermogen moeten beleggen, werpt nauwelijks nog vruchten af. En bij aandelen dreigt altijd weer de crash. En bij goud was die er ook al meerdere malen, terwijl onroerend goed lange tijd te duur was. Hoe kan je je geld het beste beleggen?

Bedroevend lage rentebijschrijving op spaarrekeningen

Vroeger keken spaarders vol verwachting uit naar de rentebijschrijving door de bank in januari. Doorgaans werden dan enkele honderden of zelfs duizenden guldens aan rente ontvangen en had men tenminste het gevoel dat men beloond werd voor sparen. Menig oudere kon samen met de AOW gemakkelijk leven van de rente die het opgebouwd vermogen afwierp. Maar de impact van aanhoudend lage rente deed zich voelen en de kerstcadeautjes voor de kleinkinderen werden jaar na jaar almaar kleiner.

Eerdere verliezen aan de beurs schrikken af

Toch brengt bijna niemand zoveel geld naar de bank als wij Nederlanders, zelfs al is de rente historisch laag. Slechts een op de tien Nederlanders bezit aandelen, rechtstreeks of via beleggingsfondsen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, is dat een op de twee burgers. Die angst voor de beurs is wel begrijpelijk. Na de eeuwwisseling hebben beleggers al tot tweemaal toe de helft van hun inzet kunnen verliezen. Velen hebben angst om opnieuw te laat te komen.

De juiste mix in je beleggingsportefeuille

En ja het klopt, in voorbije jaren waren aandelen doorgaans goedkoper. Alleen heb je zo weinig aan die wijsheid als je je geld nú moet beleggen. Waarheen dus met je geld als een veilige rente niet eens de inflatie compenseert en aandelen zo duur zijn dat je bang bent om opnieuw tegen een volgende crash aan te lopen? Wel, de oplossing ligt in de juiste mix. Een beleggingsportefeuille die bestond uit 30 procent aandelen en obligaties, 25 procent goud en 15 procent spaardeposito’s, zou van 2000 tot en met 2015 zo’n 5,6 procent rendement per jaar hebben opgeleverd, ondanks twee verwoestende aandelencrashes en de lage rente.

Crash-risico kan je minimaliseren

De waarschijnlijkheid van een valse start wordt kleiner hoe langer men belegt. Op het moment van schrijven (2016) gold dat sinds 1950 slechts 16 van de 65 beursjaren met verlies eindigden. Wie het in bedoelde periode tien jaar had volgehouden, kende slechts drie fasen die met verlies werden afgesloten. Bij 15 jaar was er zelfs geen enkele beleggingsperiode meer met een negatief resultaat.
Is fysiek goud kopen of in goud beleggen verstandig

Is fysiek goud kopen of in goud beleggen verstandig

In tijden van lage rente lijkt goud een goede belegging. Het is crisisbestendig en heeft tal van oorlogen, depressies en valutahervormingen doorstaan. In tegenstelling tot papiergeld kan men het niet…
Duurzaam beleggen: groen geld

Duurzaam beleggen: groen geld

Steeds meer beleggers vragen zich af wat er met hun geld gebeurt en of dat wel op verantwoorde wijze wordt ingezet voor producten en bedrijven die bij hun waarden passen. Duurzaamheid spreekt het grot…
De prijs van zilver

De prijs van zilver

Zilver is een merkwaardig metaal. Tientallen jaren lang bleef de prijs praktisch onveranderd. Pas begin 2004 begon de prijs van zilver naar boven uit te breken. En door toenemende industriële vraag va…
Gedaan met sparen?

Gedaan met sparen?

De crisis in Cyprus heeft het vertrouwen van spaarders ernstig geschonden. Ook Nederlanders maken zich grote zorgen. Waarheen nu met je spaargeld? Enkele suggesties.
Duurzaam beleggen: beleggen zonder schuldgevoel

Duurzaam beleggen: beleggen zonder schuldgevoel

Snel geld verdienen en grenzeloze hebzucht: de financiële crisis heeft de reputatie van banken geen goed gedaan. Steeds meer klanten willen hun geld ethisch verantwoord beleggen. Dat is de reden waaro…
Dividenduitkering: meer dan alleen maar extra inkomen

Dividenduitkering: meer dan alleen maar extra inkomen

Door middel van dividenduitkering wordt eenmaal per jaar de betrokkenheid en het vertrouwen van de aandeelhouders beloond. Ze krijgen een aandeel in de winst. Tot vreugde van de beleggers kunnen de ui…
Hoe rentegevoelig zijn obligaties?

Hoe rentegevoelig zijn obligaties?

Obligaties zijn rentegevoelig. Wijzigt de marktrente gedurende de looptijd van een obligatie, dan werkt dat door in de koers van die obligatie. Hoewel dat algemeen als bekend mag worden verondersteld,…
Is beleggen in goud wel zo verstandig?

Is beleggen in goud wel zo verstandig?

De vraag of beleggen in goud verstandig is, kan niet eenvoudig worden beantwoord. Feit is dat goud in tegenstelling tot sommige andere valuta's, in het verleden nooit helemaal waardeloos werd. Dat kom…
Beleggen in ETF's in tijden van lage rente

Beleggen in ETF's in tijden van lage rente

Eén procent rente op je spaarrekening, dat is verdomd weinig. In dat geval neemt de belangstelling voor beleggingen met een hoger rendement zoals aandelenfondsen toe. Alleen, welke fondsen zijn geschi…
Gepubliceerd door Serkozy op 25-04-2016, laatst gewijzigd op 27-02-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://www.finler.nl/category/beleggen/
  • http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82824NED&LA=NL