Serkozy » Specials » Goud beleggen

Waarom in goud beleggen?

Waarom in goud beleggen? Waarom zouden we in goud beleggen? Een spaarrekening levert immers nog rente op, maar een goudklomp doet niks. Die groeit niet en genereert geen rente of dividend. Maar goud heeft dat niet nodig om populair te zijn. Misschien is goud wel zo aantrekkelijk door zijn eenvoud. Klimt de goudkoers sneller dan de inflatie, dan verdien je. In het omgekeerde geval leid je verlies.

Wat bepaalt de prijs van goud?

  • de prijs van goud wordt niet alleen bepaald door wat er aan nieuw goud gewonnen wordt, maar ook door wat centrale banken als grootste bezitters van goudreserves voor ons in petto hebben;
  • maar ook de vraag naar gouden sieraden speelt een belangrijke rol in de prijsvorming. Die vraag wordt voornamelijk gedicteerd door de Aziatische markt. Men moet weten dat sieraden en juwelen in landen als India een heel ander karakter dragen dan in de VS en Europa. Daar worden ze veel meer gezien als belegging;
  • maar naast goudwinning, centrale banken en de sieradenindustrie is er één allesoverheersende factor die duidelijk richting kan geven aan de goudprijs: beleggers in goud;
  • men zou het niet vermoeden maar de industriële vraag naar goud speelt maar een bescheiden rol.

Kan de goudprijs nog verder stijgen?

Miljoenen mensen stáán op goud als belegging, juist omdat die goudklomp altijd zijn waarde behoudt, óók in een tijd van dramatische economische vooruitzichten. In het afgelopen decennium, onder meer gekenmerkt door de somberste aandelenmarkt uit de naoorlogse periode, is de prijs van goud verviervoudigd! En men kan zich afvragen of de goudprijs vanuit dat relatief hoge niveau nog verder kan stijgen? Met andere woorden, is goud nog steeds een goede belegging? Ja, zeggen veel analisten die ervan uitgaan dat de beleggersvraag nog aanzienlijk kan toenemen.

Met fysiek goud (gouden baren of goudstaven) kan men overigens beter niet anticiperen op een snelle prijsstijging van goud. Dat leent zich daar minder goed voor. Wie gokt op een snelle waardevermeerdering heeft meer baat bij derivaten met goud als onderliggende waarde.

Waarom kiezen beleggers voor goud?

Beleggers kiezen onder meer voor goud vanwege:

  • de angst voor inflatie;
  • een falende euro of dollar;
  • of een negatief rendement op spaargeld.

Maar valutazorgen en/of een lage spaarrente zijn niet de meest valide argumenten om voor een belegging in goud te kiezen. Er bestaan immers best wel andere vermogenstitels met een aantrekkelijk rendement. Blijft dus over de angst voor inflatie.

En belegging in aandelen dan?

Aandelen zijn inderdaad ook betrekkelijk immuun voor inflatie. Door aandelenbezit wordt men immers mede-eigenaar in een onderneming. Bij een algehele prijsstijging zal ook de waarde van die onderneming en haar bezittingen toenemen. Maar daar staat tegenover dat ook de prijzen voor productiemiddelen als arbeid (de loonkosten), grondstoffen en kapitaal (financieringslasten) zullen toenemen.

Ervaringen uit het verleden (de jaren zeventig van de vorige eeuw) tonen aan dat goud vaak beter presteerde dan aandelen. Maar let op, het kan ook anders: de jaren 1986 tot 1999 werden gekenmerkt door een sterke aandelenmarkt en zwakke performance van goud.
Is fysiek goud kopen of in goud beleggen verstandig

Is fysiek goud kopen of in goud beleggen verstandig

In tijden van lage rente lijkt goud een goede belegging. Het is crisisbestendig en heeft tal van oorlogen, depressies en valutahervormingen doorstaan. In tegenstelling tot papiergeld kan men het niet…
Oud goud verkopen

Oud goud verkopen

Het ontbreekt er nog maar aan dat de rente op spaarrekeningen een minteken krijgt. Maar als financiële onzekerheid en angst om zich heen grijpen, komt altijd het goede oude goud weer in beeld. Dalende…
Goud uit de pinautomaat

Goud uit de pinautomaat

Een schone en milieuvriendelijke omwisseling van papiergeld, dat biedt tegenwoordig de goudautomaat. Een goudautomaat lust vrijwel alle bankbiljetten en spuugt in ruil daarvoor goud tegen dagkoersen u…
Kluis of brandkast, wat is het beste?

Kluis of brandkast, wat is het beste?

Een kluis of safe is een inbraakwerende kast waar inbrekers hun tanden op stuk kunnen bijten. Een kluis biedt echter weinig bescherming tegen de hitte van een brand. Een brandkast daarentegen heeft in…
Waarom in goud beleggen aantrekkelijk blijft

Waarom in goud beleggen aantrekkelijk blijft

Na een jarenlange stijging stabiliseerde de goudprijs in 2012 even maar inmiddels nemen de handelsvolumes al weer toe. Een verwachte zwakkere dollar later in 2012 zal in goud beleggen weer aantrekkeli…
Goud online kopen, waarop moet je letten?

Goud online kopen, waarop moet je letten?

Als het om veel geld gaat, zoals bij het kopen van goud, gouden munten of staven, moet je heel voorzichtig zijn. Vooral bij online transacties met betaling vooraf, is er vaak sprake van oplichting.
Gepubliceerd door Serkozy op 01-01-2013, laatst gewijzigd op 27-07-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties