Serkozy » Specials » Beleggen

De juiste belegging in tijden van lage rente

De juiste belegging in tijden van lage rente Wie anno 2018 wat geld gespaard heeft, stelt zich vaak de vraag: waarheen ermee? Je zou het graag willen beleggen, maar gezien de lage rente weet je niet echt waar je in moet beleggen. Hoewel de lage rente de schuldenlanden van de EU kan helpen, helpt het Nederlandse belegger niet.

Je eerste belegging: schulden aflossen

Voordat je überhaupt aan beleggen kan denken, moet de terugbetaling van schulden absolute prioriteit hebben. Of het nu gaat om financiering van een auto, een huis, of een lening op afbetaling. Nagenoeg elke schuldeiser is blij om uitstaande schulden sneller terug te ontvangen.

Basisoverwegingen bij beleggen

Wie gaat beleggen, moet rekening houden met een aantal zinvolle overwegingen dat later grote voordelen kan opleveren, zoals:
  • Beoordeling van je algemene levenssituatie (werk, gezin, inkomen, schulden)
  • Hoeveel geld kan er verantwoord worden belegd?
  • Hoe lang kan je het geld missen?
  • Welke (rente)opbrengst/rendement verwacht je?
  • Welk risico wil je maximaal lopen?

Beleggen in aandelen

Bij lage rente beleggen steeds meer mensen hun geld graag in aandelen. Dat biedt in de gegeven omstandigheden op langere termijn immers de beste kansen om je kapitaal te vergroten. Aangeraden wordt om voor ten minste vijf jaar in aandelen te beleggen. Beleggen in aandelen heeft altijd een onzekere factor want de koersen zijn op korte termijn, en vaak ook op langere termijn, moeilijk te voorspellen.

Risicobereidheid is essentieel

Voor beleggingen in aandelen is het belangrijk om goed geïnformeerd te blijven om te kunnen anticiperen op mogelijke koersfluctuaties. Ga van tevoren voor jezelf na wat je wilt bereiken. Als u over voldoende kapitaal beschikt, kan je ervoor kiezen om via een beleggingsfonds in een groot aantal verschillende aandelen te beleggen. Risicobereidheid is echter een van de kwaliteiten die beleggers altijd moeten inbrengen om in aandelen te beleggen.
Hoe de termijnmarkt de prijsvorming aan de beurs beïnvloedt

Hoe de termijnmarkt de prijsvorming aan de beurs beïnvloedt

In de media wordt in de beursberichten van de termijnmarkt nauwelijks melding gemaakt. Alsof die niet lijkt te bestaan. En als het fenomeen ooit al besproken wordt, hebben veel beleggers het minachten…
Hoe word je een succesvolle cryptobelegger?

Hoe word je een succesvolle cryptobelegger?

Eind 2017 konden cryptomunten zich verheugen in een enorme toename van het aantal nieuwe beleggers. De instroom van hun fiatgeld (traditionele munten zoals euro en dollar) leidde tot een enorme bloei…
De broker: makelaar in effecten

De broker: makelaar in effecten

Naast een pc en een goede internetverbinding, is een broker onze belangrijkste bondgenoot als we beleggen op de beurs. We moeten wat dat betreft dan ook aandacht schenken aan de hoogste kwaliteit en e…
ETF’s voor beginners

ETF’s voor beginners

ETF's zijn de absolute publiekslievelingen aan de beurs. Niet verwonderlijk: de rente op spaarrekeningen is vrijwel tot nul gedaald en ETF's zijn dan een veilig en goedkoop alternatief. Maar hoewel ET…
Belegging in whisky: vloeibaar goud?

Belegging in whisky: vloeibaar goud?

De vraag is hoog, de prijzen stijgen en oude voorraden raken op veel plaatsen op. Ideale vooruitzichten derhalve om in whisky een veilige belegging te zien. Maar bij de duizenden whisky’s die de markt…
Beleggen in crisistijd, heeft dat wel zin?

Beleggen in crisistijd, heeft dat wel zin?

Eurocrisis, financiële crisis, voortdurend ups en downs op de aandelenmarkten, historisch lage rentevoeten en dan ook nog de angst voor inflatie. Dat alles maakt spaarders die geld over hebben en dat…
Economische voorspellingen, wat zijn ze waard?

Economische voorspellingen, wat zijn ze waard?

De economische vooruitzichten voor Nederland geven vertrouwen volgens het CBS. Tegelijkertijd verspreiden autoriteiten noodscenario’s. Zijn economische voorspellingen überhaupt zinvol? We weten niet e…
Beleggen voor beginners: risicospreiding is wat telt

Beleggen voor beginners: risicospreiding is wat telt

Aan elke belegging kleven risico's. Wat vooral telt bij beleggen is voldoende risicospreiding van je beleggingen. De uitdrukking "men moet niet al zijn eieren onder één kip leggen", gaat ook op bij fi…
De risico's van obligatie-belegging

De risico's van obligatie-belegging

Niet elke belegger heeft moed om risico's te lopen. Voor de een is risico een factor die hij liefst 100% wil uitschakelen, de ander is best bereid enig risico te nemen, mits dat calculeerbaar is. Obli…
Beleggen in onroerend goed, tips

Beleggen in onroerend goed, tips

Onroerend goed in plaats van geld, die slogan ontwikkelde zich tijdens de economische crisis tot een veel gehoord devies. Vooral in tijden van historisch lage spaarrente zijn spaarders op zoek naar al…
Basisregels voor beginnende beleggers

Basisregels voor beginnende beleggers

Voor beginnende beleggers geldt een aantal basisregels die hen moeten behoeden voor grote verliezen. Wees achterdochtig bij presentatie van elk nieuw financieel product want financiële adviseurs bij b…
Gepubliceerd door Serkozy op 26-01-2018, laatst gewijzigd op 26-01-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties