Het leven bij onze oosterburen
Duitsland, met Berlijn als hoofdstad, ligt in het hart van Europa en is een land met een grote traditie. Met 81 miljoen inwoners is Duitsland het land met de meeste inwoners in de Europese Unie. Het grenst aan maar liefst negen buurlanden, waaronder Nederland. De Bondsrepubliek bestaat uit 16 deelstaten (Länder). Die deelstaten zijn veel autonomer dan onze provincies. Ze mogen op diverse terreinen eigen beleid ontwikkelen. De deelstaten bezitten elk een eigen volksvertegenwoordiging, 'der Landtag'.
Duitsland is een zeer populaire vakantiebestemming
Duitsland kent geografisch gezien een grote verscheidenheid aan landschappen. Van het vlakke laagland in het noorden, het middelgebergte in centraal Duitsland, tot het hooggebergte in het zuiden. Duitsland is als vakantiebestemming zeer in trek, ook bij vele Nederlanders. Beieren geldt onder andere met zijn befaamde Oktoberfest als Duitse topbestemming.
Made in Germany
Na een periode van economische en politieke onzekerheid moest het normale leven na de Tweede Wereldoorlog weer op gang komen. Eindelijk genoeg te eten en een woning hebben. Dat was voor Duitsers de grootste wens van de naoorlogse periode. En inderdaad: de Bondsrepubliek kreeg een nieuwe munt, een nieuwe grondwet en een nieuwe regering met bondskanselier Adenauer.
Auto en Autobahn en tolheffing
De auto was altijd hét statussymbool bij onze oosterburen. Die heilige koe moest altijd tip top in orde zijn. Een kras op de lak was ook als een kras op de ziel van de eigenaar. Duitsland stond in het verleden bekend om de uitstekende staat van zijn snelwegen, en dat zonder enige snelheidsbeperking. De invoering van tolheffing (Maut) werd Duitsland door het buitenland niet in dank afgenomen. Met name buurland Oostenrijk had het er moeilijk mee. Maar die tolheffing was bittere noodzaak om het in verval geraakte Duitse wegennet weer op orde te brengen.
Het Duitse ‘Wirtschaftswunder’
De Volkswagen Kever werd tot symbool van het Duitse ‘Wirtschaftswunder’. Het miljoenste exemplaar ervan rolt in 1955 in Wolfsburg van de band. Locomotieven, industriële apparatuur, machines en motoren worden over de hele wereld verkocht. De Bondsrepubliek Duitsland trekt als industriële vestigingsplaats vele buitenlandse investeerders aan. De buitenlandse handel floreert als nooit tevoren. "Made in Germany" wordt een kwaliteitskenmerk voor exportgoederen.
Aan het werk in Duitsland
Met pakweg 300 kilometer landsgrens, grenst de gehele oostkant van Nederland aan Duitsland. Oostelijk Nederland is in economisch en maatschappelijk opzicht dan ook nauw met Duitsland verweven. We doen er onze boodschappen (zij ook bij ons), we tanken er, en we bezoeken hun kerstmarkten. In sommige sectoren zoals de zorg en de bouw kent Duitsland een tekort aan arbeidskrachten. Arbeidsbureaus in de grensstreek doen hun uiterste best om Nederlandse werknemers aan een baan te helpen.