Serkozy » Specials » Rente aspecten

Wat u over rente weten moet

Wat u over rente weten moet De hoogte van de rente is altijd aan fluctuaties onderhevig. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone wordt bepaald door de Europese Centrale Bank als hoogste monetaire autoriteit. Concreet: als de belangrijkste rentevoet van de ECB laag is (aanvang 2014 lag die op een historisch dieptepunt van pakweg 1 procent), dan is ook de rente die op spaarrekeningen vergoed wordt laag. En ook voor kredieten wordt dan een lagere rente in rekening gebracht.

Sluit langlopende leningen in perioden van lage rente

In tijden van lage rente loont het om langlopende leningen zoals hypotheken aan te gaan en daarbij de rente over een zo lang mogelijke periode vast te zetten. Sparen is in een periode met lage rente minder aantrekkelijk. Profiteren zullen dan alleen degenen die een periode van hoge rente hun geld voor een langere periode op een depositorekening hebben vastgezet. De rente die gold bij het openen van de depositorekening wordt immers gegarandeerd over de gehele looptijd en is dus aanzienlijk hoger dan de actuele marktrente.

Leenrente is hoger dan spaarrente

Een van de belangrijkste principes met betrekking tot rente luidt: het kost altijd meer rente als men bij een bank geld moet lenen dan er rente wordt vergoed op een spaarrekening.

Het principe van samengestelde interest

Samengestelde interest verwijst naar het principe van rente op rente en is een wiskundige effect met blijvend resultaat. Geldmarkt rekeningen, waarbij de rente maandelijks wordt gekapitaliseerd, zijn ideaal voor spaarders om te profiteren van het rente-op-rente-effect: de rente wordt elke maand bij het kapitaal gevoegd en genereert vanaf dat moment eveneens rente. De opbrengst aan het eind van het jaar is daarom hoger dan op een spaarrekening waarop de rente slechts eenmaal per jaar wordt vergoed.

Effectieve en nominale rente

De effectieve rente moet in het kader van Europese regelgeving tegenwoordig verplicht worden vermeld. Banken moeten daarom altijd een vermelding van de effectieve rente doen bij kredietaanbiedingen. Dat is een procentueel kengetal waarin zowel de rente als de kosten van verwerking verdisconteerd zijn. Het nominale percentage is altijd lager omdat dat alleen de rente zélf in procenten uitdrukt. Voor de consument zijn leningen alleen dán vergelijkbaar als de kosten van verwerking in de rente zijn geïntegreerd.
Komt er een strafrente voor spaarders?

Komt er een strafrente voor spaarders?

De goedkoopgeldpolitiek van centrale banken is mislukt. Inmiddels circuleert een nieuw idee hoe burgers gedwongen kunnen worden om hun geld in consumptie te steken: centrale banken zouden overwegen om…
Lenen tegen nul procent rente

Lenen tegen nul procent rente

Lenen tegen nul procent, het klinkt als een buitenkansje, maar dat is het niet: een nul-procent-financiering voor een tv, een wasmachine of een keuken, kan veel duurder uitpakken dan contante betaling…
Onderhandelen over rentecondities

Onderhandelen over rentecondities

Huizenkopers met ambitie hebben tal van mogelijkheden om de kosten van financiering te optimaliseren, onder meer door te onderhandelen over de rentecondities.
Ook spaarrekening niet zonder risico

Ook spaarrekening niet zonder risico

Als koersen sterk fluctueren, zien veel beleggers dat als een teken van hoog risico. Maar niemand die zich zorgen maakt over het geld dat op de spaarrekening staat. Toch is dat ook niet zonder risico.
Renteforfait box 3 ter discussie

Renteforfait box 3 ter discussie

Bij een spaarrente van pakweg 1 à 2% en een relatief hoge inflatie teren bezitters van spaargeld in op hun vermogen. En daar is men dan ook nog eens belasting over verschuldigd. Is dat wel rechtvaardi…
Renteopslag bij banken

Renteopslag bij banken

De renteopslag bij banken staat algemeen bekend als een risicopremie, die komt bovenop de reguliere rente. Meestal komt het in het kader van vastgoedfinanciering bij hypothecaire leningen tot een rent…
Gepubliceerd door Serkozy op 15-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay