Serkozy » Specials » Rijk worden

Hoe kan je rijk worden?

Hoe kan je rijk worden? De meeste grote vermogens zijn ontstaan over meerdere generaties. Met hard werken, kan je ook nu nog goed geld verdienen, maar echt rijk worden we in dit land vooral als erfgenamen.

Maakt meer geld gelukkig?

De droom snel rijk te worden, is waarschijnlijk de meest gedroomde droom aller tijden. Geld staat immers voor vrijheid, geluk, succes en invloed. Geld maakt aantrekkelijk en begeerd, dat geloven zelfs psychologen. En de macht van geld is groter naarmate meer mensen daaraan geloven.

Dat de meest krachtige geldmachine van de afgelopen decennia, de beurs, flink aan betekenis heeft ingeboet en dat in de boekhandel het werk van psychologen de plaats van beleggingsadviseurs heeft ingenomen, daar heeft die dromerij geen last van. Ook niet van de bewering dat topverdieners wereldwijd de lijst van depressieven en zelfmoordenaars aanvoeren. Het gros van de mensen blijft ervan overtuigd dat meer geld ook meer geluk brengt.

Wanneer ben je rijk?

Rijkdom is een relatief begrip. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was een miljoen welhaast onbereikbaar. Een miljonair, zo dacht men, baadde in champagne, bezat een jacht, een groot huis met zwembad, en misschien een eigen landingsbaan. Zulke fantasieën gingen samen met stijgende grondprijzen en een gestage toename van het aantal miljonairs. Hoewel, met de komst van de euro werd dat aantal miljonairs weer enigszins gereduceerd.

Feit is ook dat iedereen een andere perceptie van rijkdom heeft en dat het er vaak van afhangt met wie men zich vergelijkt. Een miljardair die als enige onder bezitters van louter 30-meter-jachten slechts een 20 meter lang schip heeft, kan zich net zo ongemakkelijk voelen als de Golfrijder die plotseling een Mercedes bij zijn buurman op de oprit ziet staan.

Hoe worden mensen rijk?

Écht rijk wordt je door hard werken maar zelden. Echt rijk is iemand die niet hoeft te aarzelen, iemand die kan zeggen: ik doe dat werk, of ik doe het niet, ik koop dat huis of ik vergeet het, ik verkas naar deze stad of ik laat het laat het liever. Voor zoveel onafhankelijkheid heb je veel reserves nodig, een groot vermogen. Circa één miljoen schat men, is nodig om een klein gezin zo goed van de rente te laten leven dat men inkomstentechnisch als rijk betiteld mag worden. Om in afzienbare tijd zoveel geld te verzamelen, moet je al een zevencijferig salaris verdienen. Als werknemer heb je zo bezien maar weinig kans, tenzij je tot het topmanagement behoort, waar bonussen en aandelenopties deel van het salaris uitmaken. Rijk worden alleen door vlijt of hard te werken, dat is een mythe.

Wie veel heeft, krijgt nog meer

In ons land hebben erfgenamen de meeste kans om snel rijk te worden. De generatie van onze ouders heeft een unieke periode van economische groei meegemaakt en zijn geld bij elkaar gehouden. En natuurlijk hebben kinderen van rijke ouders daar het meeste baat bij. En omdat men het in die bovenlaag ook bij de partnerkeuze graag in eigen kringen zoekt, is er in beter gesitueerde huishoudens vaak sprake van twéé erfenissen die de moeite waard zijn: wie veel heeft, die krijgt ook veel.

Rijk worden in de loterij

Soms gaat rijk worden heel simpel, zonder veel jakkeren en jagen, wanneer je gewoon geluk hebt. Al is er volgens de statistieken vier keer meer kans om door de bliksem getroffen te worden dan zes goede getallen in de Lotto te voorspellen. Maar ieder jaar komen er toch weer tientallen loterijmiljonairs bij. Een miljoen, snel en gemakkelijk verdiend, dat is de hoop van veel mensen.
Rijke mensen die geld uitlenen

Rijke mensen die geld uitlenen

Bouw je een huis, ben je aan een nieuwe auto toe of krijg je een hoge rekening van de tandarts? Niet altijd heb je het geld daarvoor in de vorm van bankbiljetten onder je kussen liggen. Maar betalen m…
Hoe rijke mensen denken

Hoe rijke mensen denken

Heb je je ooit afgevraagd wat die vent in die Porsche anders doet dan jij? Als we Steve Siebold mogen geloven, dan berust zijn fortuin simpelweg op het feit dat hij een andere kijk op dingen heeft dan…
Rijke mensen sparen niet, ze lenen

Rijke mensen sparen niet, ze lenen

Van bijdragen op internet over manieren om uit de schulden te raken, wordt een mens niet echt vrolijk. Beter kan men op een verstandige manier met schulden omgaan. Wat overigens niet wil zeggen dat we…
Rijkdom begint in uw hoofd

Rijkdom begint in uw hoofd

Misschien vraagt u zich af wat psychologie met geld te maken heeft? Welnu, een heleboel, want rijkdom begint in uw hoofd. Om financieel succesvol te zijn, moeten mensen veel dieper in hun eigen psyche…
Makkelijk geld verdienen

Makkelijk geld verdienen

De droom van het snelle geld spreekt veel mensen aan. Maar wist u dat achter dit oerverlangen een heel eenvoudig principe van overleven schuil gaat: veel bereiken met zo min mogelijk inspanning. Wie i…
Gepubliceerd door Serkozy op 10-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties