Hoe kredietwaardig moet je zijn?
"Auto huurkoop zonder BKR". Zomaar een van de meest gebruikte zoekopdrachten in Google. Lenen kan wensen in vervulling laten gaan. Maar eerst moet men zich de vraag stellen of een krediet verantwoord is. Hoe kredietwaardig ben ik? Kan ik me een lening wel veroorloven?"
Auto huurkoop zonder BKR
Maar liefst 9900 maal per maand (!) wordt deze zoekopdracht door consumenten in Google ingetikt. Maar vooral bij het aangaan van leningen worden door consumenten veel vergissingen begaan die gemakkelijk vermeden hadden kunnen worden. Gestrande leenovereenkomsten zijn nagenoeg altijd toe te rekenen aan het falen van de geldzoekende. De voornaamste fouten en daarmee tevens de zwakke punten van de leningnemer: men is te goedgelovig en te roekeloos.
Want hoe laakbaar het gedrag van financiële instellingen en bemiddelaars soms ook is, dergelijk gedrag zou niet denkbaar zijn zonder de argeloosheid die sommige geldleners kenmerkt. Kredietzoekenden kennen weliswaar de risico's van geld lenen, maar schuiven die terzijde in de veronderstelling dat onze nationale toezichthouder AFM over hen waakt. Men beseft onvoldoende dat men zélf eerstverantwoordelijke is voor eigen handelen. Wie verantwoord geld wil lenen moet vooral niet overhaast handelen en zich vooraf terdege informeren. Onderstaande artikelen bevatten nuttige tips en aanbevelingen.
Ook zijn consumenten er vaak niet mee bekend dat er eenvoudige mogelijkheden bestaan om hun
kredietwaardigheid te verbeteren bij bank en BKR. Wist u bijvoorbeeld dat een ongebruikt doorlopend krediet nodeloos kredietruimte opsoupeert en dus de totale leencapaciteit volgens het BKR reduceert. Men kan zo'n ongebruikt DK daarom beter door de bank laten aflossen waardoor er weer extra kredietruimte bij BKR vrijkomt.