Verse groenten uit eigen moestuin
Het aanleggen van een eigen moestuin is zeker de moeite waard. Vers uit de tuin, proeven groenten immers gewoon het beste! Zelfs als je weinig ruimte hebt, is een eigen groentetuin zeker de moeite waard. Zelf gekweekte tomaten, wortelen uit eigen tuin of verse salade: een moestuin biedt lekkere groenten van de lente tot in de herfst.
Een moestuin aanleggen: maak eerst een plan
Wil je ook een deel van je tuin in een moestuin veranderen? Dan moet je eerst een plan maken. Er zonder verlies je al snel het overzicht. Zoek eerst de juiste plaats in je tuin. De ideale plek voor een moestuin is een zonnige plaats. De zon moet minstens vijf tot zes uur op de planten kunnen schijnen. Zorg ervoor dat bomen, struiken of muren niet te veel licht wegnemen.
De ideale breedte van een groentebed
Voor de gemiddelde hobbytuinder is een moestuinbed van 1,30 meter ideaal. Zo kan je van beide kanten het midden van het bed gemakkelijk bereiken. Ben je aanzienlijk groter of kleiner, dan kan je uiteraard de afmetingen aanpassen. Breng de gegevens over op een stuk papier en teken de groentebedden daarop in als lege gebieden.
Welke groenten moet je zaaien of planten?
Overleg voor jezelf wat je graag wil oogsten en pak er een ‘groentenplanner’ bij. Op het internet vind je tal van nuttige documenten in dat verband. Bij het planten van groenten is het belangrijk om te weten wanneer iets gezaaid en geoogst kan worden. De groentenplanner helpt je daarbij, omdat hij je laat zien welke groenten wanneer groeien en welke soorten met elkaar kunnen worden gecombineerd. Met die kennis kan je zelfs de kleinste groentebedden optimaal benutten.
Hoe de beschikbare ruimte optimaal benutten
Radijs, bijvoorbeeld, kan je al in maart zaaien. Afhankelijk van het weer wordt het geoogst in april, mei. Je kunt dan de vrijkomende plaats opvullen met tomaten die in mei worden geplant. Ook spinazie behoort tot de variëteiten, die je al vroeg in het groentebed kan zaaien. Sla of pepers daarentegen worden later geplant. Let bij het zaaien en planten op voldoende afstand, zodat de groenten genoeg plaats hebben om te groeien. Je zit altijd goed als je de aanbevelingen op de verpakking van de zaden opvolgt.
Eisen aan grond en zaden voor een goede opbrengst
Om ervoor te zorgen dat je plantjes goed groeien, zijn twee dingen bijzonder belangrijk:
- een goede bodem;
- en hoogwaardige zaadgoed.
Een losse, humusrijke grond is ideaal, eventueel te mengen met wat zandgrond.
Gebruik zaadgoed uit gespecialiseerde tuincentra
In tuincentra als Aveve, Welkoop en Intratuin kan je al voorgetrokken groenteplanten zoals tomatenstruiken kopen. Dat maakt het voor leken al een stuk gemakkelijker. Maar je kan uiteraard ook je groentebed inzaaien. Gebruik indien mogelijk alle zaadgoed en bewaar geen resten. Bij alle groentesoorten neemt de kiemcapaciteit in de loop van de tijd immers af. Als je zaadgoed in gespecialiseerde winkels koopt, dan heb je de garantie dat het vers is.
De groei een handje helpen
Eenmaal gezaaid of geplant, kan je het groeiproces enigszins bevorderen met een speciaal vlies. Zo’n vlies is een trucje om de natuur in je groentebedje een beetje te voor de gek te houden. Het wordt gewoon over het bed gelegd en zorgt ervoor dat de temperatuur 's nachts vijf graden warmer is dan de omgevingstemperatuur. Overdag wordt de zonnewarmte opgeslagen. Zo hebben je groenten het warmer en groeien ze sneller. En natuurlijk voorkom je ook vorstschade.