Geldschepping in ons huidige geldsysteem
Er is (te) veel geld in omloop. Banken creëren het uit het niets en de staten kunnen er niet genoeg van krijgen. Men kan zich afvragen of ons geldsysteem niet moet worden hervormd. Wat als er de na de bankencrisis en de schuldencrisis een derde grote crisis volgt: de crisis van het geld?
Ons geld gebaseerd op vertrouwen
Evenals ons bankwezen is ook ons geld gebaseerd op vertrouwen van mensen. Als er te veel geld wordt gecreëerd, kan dat het vertrouwen schaden. Die angsten zijn weliswaar enigszins diffuus, maar niet ondenkbeeldig. Op dit moment is dat nog niet het geval maar we zouden het niet erop aan moeten laten komen. Wat als de consument na het vertrouwen in de banken en een onbeperkt vertrouwen in de kredietwaardigheid van staten nu ook het geloof in het monetaire systeem zelf verliezen? Sommige economen zijn van mening dat ons monetair systeem dringend moet worden hervormd.
Geldschepping in ons huidige monetair systeem
Het zijn in ons huidige geldsysteem niet alleen centrale banken die het geld in de wereld brengen. Het gaat het voorstellingsvermogen van leken vaak te boven, maar ook commerciële banken kunnen geld creëren. Althans volgens de heersende opvattingen van ons monetaire systeem en het gebeurt het ook daadwerkelijk door het proces van kredietverstrekking. Het zijn de banken die het overgrote deel van ons geld creëren, en wel grote commerciële banken zoals ABN Amro, ING en coöperatieve banken zoals RABO bank. Die kunnen weliswaar noch biljetten noch munten drukken, want dat kan alleen de Europese Centrale Bank, maar geldschepping door deze banken is van een andere aard dan die van de centrale banken.
Geld, dat is niet alleen biljetten en munten
Geld, dat bestaat tegenwoordig niet alleen uit bankbiljetten en munten. Ook datgene wat zich op rekeningen bevindt, is echt geld. Als getallen van de ene rekening naar de andere verhuizen, stroomt er feitelijk geld. Je kunt er dingen voor kopen en het je laten uitbetalen. Dat elektronische deel van het geld maakt op dit moment zelfs het grootste deel van onze geldhoeveelheid uit. Om betalingen te verrichten, is er in Europa een totale geldhoeveelheid ( experts noemen dat "M1") van ongeveer 5,2 biljoen euro. Dat is inclusief 879 miljard aan contant geld in biljetten en munten. De onvoorstelbaar grote rest existeert alleen op rekeningen. Dat geld wordt vooral gecreëerd door de banken.
Actuele ontwikkelingen met betrekking tot geld
Er zijn enkele actuele ontwikkelingen in dit verband die erg in het oog springen en die zeker onze aandacht verdienen: