Serkozy » Specials » Hartslag

Hoe het hart klopt

Hoe het hart klopt Ons hart is uniek: nog tijdens ons verblijf in de baarmoeder, begint het hart spontaan te slaan. Ongeveer vanaf de 10e week van de zwangerschap is de hartslag bij de foetus merkbaar. Verantwoordelijk hiervoor is een zogenaamde prikkelgeleidingssysteem, het “ontstekingsmechanisme" van onze "hartmotor”.

Sinusknoop als gangmaker van het hart

Het prikkelgeleidingssysteem van ons hart kan worden gezien als een elektrische bedrading in het hart, een ingewikkeld netwerk van speciale cellen die zich in de wand van de rechter boezem bevinden. Deze verzameling cellen noemen we de sinusknoop. De sinusknoop is de gangmaker van het hart. Hij geeft aan hoe vaak het hart per minuut slaat. Bij gezonde mensen is dat in rust ongeveer 60 tot 70 keer per minuut.

Elektrische prikkels doen het hart samentrekken

Elke keer ontstaat daarbij in de sinusknoop, een elektrische prikkel. Die prikkel verspreidt zich vervolgens eerst naar de AV-knoop en wordt daarna verder in het hart verspreid. AV betekent atrioventriculair ("Atrium" (A): atrium, "ventrikel" (V): ventrikel), de AV-knoop ligt tussen het rechter atrium en rechter ventrikel. Het hart trekt door de elektrische prikkeling samen en kan zo het bloed naar het lichaam pompen.

Ons hartritme wordt volledig autonoom geregeld

De hartslag wordt zodanig gecoördineerd, dat de grote en de kleine bloedsomloop perfect op elkaar afgestemd zijn en alle organen voldoende doorbloed raken. Het prikkelgeleidingssysteem werkt onafhankelijk: we kunnen dus niet bewust beïnvloeden wanneer of hoe vaak ons hart klopt. Het hartritme functioneert als het ware onafhankelijk van onze wil, het hart klopt "autonoom". Dat systeem zorgt er ook automatisch voor dat onze hartslag wordt aangepast tijdens lichamelijke inspanning, bij het sporten, in rust of tijdens onze slaap of bij emotionele spanning. Een en ander wordt mede beïnvloed vanuit ons centrale zenuwstelsel.
ACE-remmers, betekenis en werking

ACE-remmers, betekenis en werking

ACE-remmers (ACE is Engels en betekent Angiotensin Converting Enzyme) worden onder meer ingezet bij hoge bloeddruk (hypertensie) en systolisch hartfalen. Bij deze vorm van hartfalen is de pompfunctie…
Diagnose en behandeling vernauwde of verstopte kransslagader

Diagnose en behandeling vernauwde of verstopte kransslagader

Ons hart klopt onophoudelijk en levert tijdens lichamelijke inspanning topprestaties. Het belangrijkste wat het daarvoor nodig heeft, is zuurstof. Die zuurstof (en voedingsstoffen) krijgt het hart via…
Hartkloppingen, wat kan je er tegen doen?

Hartkloppingen, wat kan je er tegen doen?

Bij sommige mensen kan de hartslag zomaar versnellen of onregelmatig worden. Eigenlijk is de term 'hartkloppingen' daarvoor niet de juiste benaming. 'Ritmestoornissen' is beter. Bij ritmestoornissen d…
Hartonderzoek met behulp van een ECG

Hartonderzoek met behulp van een ECG

Hartonderzoek met behulp van een elektrocardiogram (ook wel ECG of hartfilm genoemd) en ook hartkatheterisatie, kan hartritmestoornissen en andere hart- en vaatziekten aan het licht brengen. Roken, ho…
Hartritmestoornissen genezen door bevriezing van hartcellen

Hartritmestoornissen genezen door bevriezing van hartcellen

Boezemfibrilleren is nog niet te genezen, maar het kan op verschillende manieren worden behandeld. Een van de behandelingen is de zogenaamde katheter-ablatie, het wegschroeien of wegbranden van de har…
Hartslag en vetverbranding

Hartslag en vetverbranding

Veel fitnesstrainers, sporters en zelfs artsen hebben het steeds weer over de ideale hartslag die men bij het sporten in acht moet nemen om maximale vetverbranding te realiseren. Hoewel er tegen deze…
Mitralisklepinsufficiëntie: lekkende linker hartklep

Mitralisklepinsufficiëntie: lekkende linker hartklep

De belangrijkste opgave van het hart is het om zuurstofrijke bloed vanuit de longen terug in het lichaam te pompen. Het bloed wordt door het hart in de hoofdslagader (aorta) gepompt. Vanuit deze hoofd…
Gepubliceerd door Serkozy op 04-11-2016, laatst gewijzigd op 17-07-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties