Serkozy » Specials » Insecten

Insecten, nuttig maar ook vaak lastig

Insecten, nuttig maar ook vaak lastig Wereldwijd zijn ongeveer 1,38 miljoen diersoorten bekend. Het grootste deel daarvan, een klein miljoen, behoort tot de klasse der insecten. In het dagelijks leven worden insecten meestal als lastig ervaren. En bij het beschrijven van ecosystemen worden ze zelfs vaak over het hoofd gezien. Dat insecten als niet bijzonder belangrijk worden aangemerkt, heeft waarschijnlijk ook te maken met hun grootte. De meeste soorten zijn slechts enkele millimeters groot. Bovendien leven veel soorten als parasieten. Veel insecten worden als ongedierte beschouwd omdat ze misoogsten kunnen veroorzaken. Van sommige soorten is bekend dat ze ziekten overdragen. Vaak hebben ze lange dunne poten, kruipen door ons voedsel en verschuilen zich in kieren. Veel van hen verstoren de plantengroei in en om het huis. Niet voor niets dat men de plaaggeesten ook wel eens ongedierte noemt. Ze bevinden zich niet alleen in de natuur maar verblijven ook graag in huis.

Inhoud


Veel insecten met uitsterven bedreigd

Ondanks de afkeer die veel mensen hebben van insecten zijn ze onmisbaar voor veel ecosystemen. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan de vermeerdering van planten en de vruchtbaarheid van de bodem. Bestuivers onder insecten leveren een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de mens door de groei van eetbare planten mogelijk te maken. Helaas worden veel insectensoorten zoals bijen in hun bestaan bedreigd.

Spinnen, typisch voorbeeld van nuttige beestjes

Toegegeven, sommige insecten doen geen kwaad, maar ze zien er bijzonder akelig uit, zoals de spin. Met haar lange harige poten behoort ze duidelijk tot de categorie angstaanjagende beesten. Helaas zijn het spinnen die het vaakst in woningen te vinden zijn. Vooral spinnen zijn impopulaire gasten in huis. De meeste mensen willen er vanaf. Ze zouden zich echter twee keer moeten bedenken, want spinnen kunnen heel nuttig zijn om andere vervelende insecten zoals muggen of vliegen kwijt te raken.

Muggen en wespen

Kan je spinnen nog doodslaan of ze onder een glas naar buiten verplaatsen, er zijn andere plaaggeesten waartegen vrijwel geen kruid gewassen is. Hoewel? Alles wat steekt, kan je alleen met muggenspray bij de huid weg houden, althans dat denken we. Maar er zijn ook bepaalde geuren die insecten zoals muggen uit huis houden. Vooral sommige kruiden verspreiden geuren en etherische oliën die daaraan bijdragen. Als je dergelijke planten op een vensterbank plaatst of laat groeien op het balkon, bereik je een natuurlijke bescherming tegen muggen en andere insecten. Tot de planten die muggen weghouden behoren onder meer:
  • salie;
  • lavendel;
  • tomaten;
  • laurier.
Maar ook onder een walnotenboom zal je muggen niet gauw aantreffen. Vroeger stond er een op elk boerenerf.

Misverstanden over muggen

Feit is wel, dat er ook veel misverstanden bestaan over muggen en de overlast die ze met zich meebrengen. Zo zou licht muggen aantrekken. Dat is echter een fabel want muggen zien vrijwel niets. Ze gaan meer af op geuren en warmte. Ze zijn bijvoorbeeld dol op zweetlucht.

Wat te doen tegen wespen?

Ook wespen raken vaak verdwaald in onze huizen en kunnen een aangename zomeravond op balkon of terras behoorlijk verpesten. Maar je moet ze in geen geval doden of onnodig martelen! Om wespen weg te houden, wordt opnieuw lavendel aanbevolen. Je merkt het: lavendelgeur is in dit opzicht een waar wonderwapen!

Insectenresten van auto verwijderen zonder de lak te beschadigen

Als we het hebben over overlast van insecten is er nóg een aspect dat de aandacht verdient: gedroogde insectenresten op de autolak. Die zijn maar moeilijk te verwijderen en chemische reinigingsmiddelen of harde borstels beschadigen bovendien de lak. Ook een harde spons en zeker een krabber, mogen niet worden ingezet om insectenresten te verwijderen.

Insecten bestrijden met beleid in plaats van met gif

Tegen insectenplagen is lang en vaak tevergeefs gevochten. Vaak werden ze beschouwd als de straf van God en zocht men zijn heil in spirituele of magische krachten. Hoewel ook Egyptenaren al wierook en Chinezen al arsenicum bij de bestrijding gebruikten, nam de chemische ongediertebestrijding pas in de twintigste eeuw een hoge vlucht. Maar resistentie tegen de ingezette middelen was een streep door de rekening. Tegenwoordig werken mensen steeds intelligenter. Daarbij worden biologisch-ecologische kennis en natuurlijke roofdieren, parasieten of vallen met lokstof ingezet.

Gif uit den boze in de keukenkastjes

Wanneer er ‘leven’ in de keukenkastjes of havervlokken wordt waargenomen, schieten mensen vaak gelijk in de kramp. Maar juist dan is geen paniek en rigoreuze actie geboden, maar vernuft en beleid. Alleen zo kan je gezondheidsschade of economische nadelen voorkomen. Niettemin wordt in een op de twee huishoudens vergif gebruikt. In veel gevallen bestaat daarbij een hoog risico voor de luchtwegen of de huid of is er sprake van permanente belasting van het leefmilieu.
Bijensterfte, oorzaken en gevolgen

Bijensterfte, oorzaken en gevolgen

Veel imkers klagen al jaren over de massale bijensterfte. Als de bijen van de aarde verdwijnen, heeft de mensheid nog maar 4 jaar te leven, aldus Einstein. Anders gezegd: "Eerst sterft de bij, dan de…
Hoe kan je insectenresten van autolak verwijderen?

Hoe kan je insectenresten van autolak verwijderen?

Uitwerpselen van vogels zijn bijtend en zuur, boomhars plakt enorm. Stuifmeel kan bij hoge buitentemperaturen letterlijk in de autolak inbranden. En ook insecten behoren tot de veroorzakers van de sme…
Waar of niet waar? Feiten en fabels over muggen

Waar of niet waar? Feiten en fabels over muggen

“Deur dicht of het licht uit”. Dat hoor je in de zomer vaak als mensen geen muggen in huis willen lokken. Terwijl muggen helemaal niet worden aangetrokken door het licht. Ze hebben het eigenlijk lieve…
Welke insecten in huis zijn nuttig en welke schadelijk?

Welke insecten in huis zijn nuttig en welke schadelijk?

Worden de dagen korter en de avonden koeler, dan trekken de mensen zich terug in hun huizen. Maar ze zijn niet alleen. Ook veel insecten geven de voorkeur aan een gezellig onderkomen boven de natte, k…
Wespenplaag of niet?

Wespenplaag of niet?

De wespen waren er door het uitzonderlijk zachte weer vroeg bij dit jaar. Terwijl ze normaal gesproken pas in augustus op jacht gaan naar zoetigheid, zijn de eerste zoemende lastposten al eind juni ge…
Zijn insecten het voedsel van de toekomst?

Zijn insecten het voedsel van de toekomst?

Insecten zijn een uitstekende bron van voedsel. Ze zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten: hun gemiddelde eiwitgehalte ligt tussen 35 en 75 procent. Ze worden in dit verband ook als alternatief voor geïm…
Gepubliceerd door Serkozy op 27-09-2018, laatst gewijzigd op 03-10-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katja, Pixabay