Serkozy » Specials » Zwangerschap

Zwanger, negen maanden afkicken?

Zwanger, negen maanden afkicken? Zwanger, voor sommigen is dat het begin van negen maanden afkicken; Tenminste als je alle goedbedoelde raad ter harte wil nemen. Oké, alcohol en roken kan je maar beter afzweren. Maar hoe zit dat met verre vliegreizen, en welke voedings-middelen zijn voor jou voortaan taboe?

Zwanger en vliegen

De reis door Afrika met inbegrip van de safari is al lang geboekt, maar plotseling dient zich geheel onverwacht een nóg leuker evenement aan dan die verre reis. Een baby kondigt zich aan. Wat nu? Is die lange vliegreis gevaarlijk voor het ongeboren kind? Moet ik me ongerust maken dat ik op een vuil toilet of in een exotisch restaurant ziekteverwekkers oploop?

En mag ik tijdens mijn zwangerschap eigenlijk nog wel in de zon? Of welke levensmiddelen zijn in de komende maanden taboe voor mij? Allemaal vragen die rijzen bij veel aanstaande moeders. Zwanger zijn lijkt voor sommigen wel het begin van negen maanden afkicken; Tenminste als je alle goedbedoelde raad ter harte wil nemen.

Zwangerschap en alcohol

Maar geen paniek. Wie in blijde verwachting is, hoeft je niet onder een glazen stolp te leven. Het volstaat als je bij sommige dingen een beetje oppast. Welke dat zijn, vertellen we je in deze bijdragen.

Adviezen die je écht ter harte moet nemen, ken je waarschijnlijk al lang. Zo is het voor je baby beter als je het dagelijkse glaasje wijn of cocktail tijdens de zwangerschap even achterwege laat. En stoppen met roken is niet alleen voor de moeder de moeite waard, maar zeker voor het kind.

Zwangerschap en roken

Zwangere rooksters grijpen gemiddeld 13 keer per dag naar een sigaret. In negen maanden zwangerschap stelt je het ongeboren kind dus bloot aan de vervuiling van ongeveer 3640 sigaretten. Ter informatie: de rook van één sigaret bevat 4000 deels giftige en kankerverwekkende stoffen.

Het ongeboren kind heeft onmiddellijk baat bij stoppen met roken. Al een paar uur na stoppen met roken vindt er een verandering in het moederlichaam plaats. Na ongeveer 20 minuten verlagen hartslag en bloeddruk. En het koolmonoxydegehalte in het bloed vermindert na ongeveer acht uur. Terwijl na 24 uur ook het risico op een hartaanval bij de moeder afneemt.

De positieve effecten van dit alles voelt het ongeboren kind natuurlijk onmiddellijk: het krijgt de juiste hoeveelheid zuurstof en voedsel en wordt niet langer belemmerd in zijn ontwikkeling door nicotine en chemicaliën.
Alcohol bij zwangerschap kan misvormingen veroorzaken

Alcohol bij zwangerschap kan misvormingen veroorzaken

Alcohol is de bekendste stof die aangeboren afwijkingen in de zwangerschap veroorzaakt. 20 Jaar geleden werd voor het eerst vastgesteld dat alcohol bij zwangerschap een specifieke combinatie van misvo…
Zwanger en vliegen: risico 's en aanbevelingen

Zwanger en vliegen: risico 's en aanbevelingen

Tijdens de zwangerschap willen veel aanstaande ouderpaartjes nog éénmaal genieten van een gezellig samenzijn met zijn tweetjes. En dan zijn goedkope vliegreizen voor een korte zonvakantie erg verleide…
Gepubliceerd door Serkozy op 01-03-2010, laatst gewijzigd op 07-02-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties