Serkozy » Specials » Sporten moet

Waarom we moeten sporten

Waarom we moeten sporten Waarom het zinvol is om naast een uitgebalanceerde voeding regelmatig te sporten. Wel, bewegen behoort tot de fundamentele dingen in het leven. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om kleine kinderen al vroeg met sporten vertrouwd te maken, onder meer voor een goede ontwikkeling van de fijne en grove motoriek, het evenwichtsgevoel en het beendergestel, maar ook om de ontwikkeling van menselijke zintuigen als ruiken, zien en horen te bevorderen en de kinderen aan te sporen tot een sportief leven later. Er zijn tegenwoordig immers te veel kinderen en jongeren met overgewicht.

Sporten vermindert gezondheidsrisico’s

Te weinig lichamelijke activiteit en beweging verhogen uiteraard ook de gezondheidsrisico's. Zogenaamde welvaartsziekten, waartoe bijvoorbeeld het hele scala aan rugpijn behoort, nemen gestaag toe. De risico’s voor het ontstaan van ziekten als osteoporose, diabetes, allergieën en hart- en vaatziekten verminderen aanzienlijk door te sporten.

Motivatie voor een gezonde en actieve levensstijl

Tegelijkertijd is sporten ook een motivatie voor een gezondere en meer actieve levensstijl. Alleen wie gezond, is blijft vitaal en fit. Dat heeft natuurlijk ook zijn (positieve) weerslag op het beroepsleven en het privéleven. Fysiek evenwichtige mensen presteren beter en hebben mentaal meer veerkracht.

De juiste sport kiezen

Iedereen moet natuurlijk individueel de juiste sport vinden. Die moet zijn aangepast aan de anatomische omstandigheden van het lichaam. En zonder nu de pretentie te hebben hier een uitputtende opsomming te geven, er is werkelijk voor elk wat wils:

Sporten maakt fit in elke fase van het leven

En of je nu kind, aanstaande moeder of senior bent: bewegen is goed voor elke fase van het leven. Want regelmatige lichaamsbeweging in combinatie met een evenwichtig dieet biedt de beste vooruitzichten voor een gezond leven. Het is nooit te laat om te beginnen met sporten. Daarover zijn alle deskundigen het wel eens.
Afvallen: wie licht is kan harder fietsen, vooral bergop

Afvallen: wie licht is kan harder fietsen, vooral bergop

Fietsers zijn vaak fanatiek bezig om hun fiets enkele grammen lichter te maken terwijl ze beter kunnen afvallen en zo het eigen lichaamsgewicht zo laag mogelijk houden. Oftewel: aantal kilo's naar ben…
Spieren verbruiken ook in rust energie en houden slank

Spieren verbruiken ook in rust energie en houden slank

Spieren spelen een belangrijke rol in ons leven. Wie zich enkele keren per week een beetje inspant en bijvoorbeeld gewichten tilt, profiteert van de positieve gevolgen daarvan, want spiertraining maak…
Sporten en afvallen

Sporten en afvallen

Wie blijvend wil afvallen, moet sporten. Onderzoek heeft aangetoond dat voor een blijvende vermindering van lichaamsgewicht sporten een essentiële rol speelt. Met diëten alléén kom je er niet. Maar wa…
Ziek van sporten door vrije radicalen en oxidatieve stress

Ziek van sporten door vrije radicalen en oxidatieve stress

Sporten is gezond, dat staat buiten kijf. Regelmatige lichaamsbeweging beschermt immers tegen veel vrije radicalen waardoor vroegtijdige veroudering en de ontwikkeling van ziekten zoals diabetes of ka…
Gepubliceerd door Serkozy op 30-06-2016, laatst gewijzigd op 30-06-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay